Hey bloggers

Welcome to miss-Syafiqah 's blog..

Tuesday, April 14, 2009

Resepi: Ayam celup tepung mcam KFC-abah

Salam semua...
kelmarin dah try resepi ini! Sangat menyelerakan tau..Mudah jugak!Mama,abah,Iman n Syauqi kata sdap! Dok di Australia, mst tringin KFC kan, tpi tak halal lah. KFc Australia abah kata tak sembelih, pastu plak campur dgan daging babi(pig). Ham, Pork, bacon dan mcam2 lglah nkbuat burger omputih kat sini. Tak halal- emm, Msia pekerja melayu semua,so maybe we can eat. Tak campur ngan daging babi!

Resepi: Ayam celup tepung abahku

* 6 ketul ayam atau lebih
* garam-
* lada putih-
*lada hitam-
*serbuk kunyit-
lada,serbuk kunyit,tepung dan garam(ikut berapa ketul ayam yg digunakan)
* tepung gandum( 1cawan setengah)
*telur( 1 biji untk 6 ketul ayam,lebih/ 2 biji telur untuk lebih pada 10 ayam.)

1. Masukkan ayam,lada hitam dan lada putih,kunyit and garam dalam satu bekas.
Gaul hingga rata dan tinggal selama 10 minit(untuk menambah lg aroma,rasanya).
2. Selepas tinggal ayam itu selama 10 minutes, sediakan telur dan tepung didalam mangkuk
yg asing. 1 mangkuk untuk telur dan satu mangkuk untk tepung!
3.Sedia untuk menggolek dan mencelup.
4.Ambil ayam, celup ke dalam telur(mengulangnya 3-4 kali), lepas itu ubah ayam itu kedalam mangkuk yg ada tepung. Golek-golek hingga sama rata dan make sure tepung itu lekat pada ayam. Jangan biar tepung tu jadi berjetul-ketul bila di golek, sebab bila kita goreng, tepung ayam jadi tak sama rata!
5. Ulang hingga habis ayam(satu demi satu).
6. Panaskan minyak di kuali untuk menggoreng.
7. Apabila minyak dah panas, masukkan semua ayam yang telah di celup dan di golek ke ats
tepung dan telur.
8. Goreng sampai kekuningan. Kalau nak ranggup lg, goreng lama sikit.
9. Sedia untuk dimakan. Bleh mkan dengan nasi putih atau sauce!

Selamat mencuba....

Salam and goodbyes!!!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment